Kapsül gardırobu kısaca minimalist gardırop olarak da tanımlayabiliriz. Konsept olarak ilk defa 1970’li yıllarda Londra’da Wardrobe butiğinin sahibi Susie Faux tarafından kullanılan bu terim, birbiri ile uyumlu yaklaşık otuz yedi parçadan oluşan bir gardırobu ifade eder. Bu liste ayakkabı ve aksesuarları da içerir.

Kapsül gardırobun faydaları

  • Doğru kıyafetler gün boyu kendini hem rahat hem de özgüvenli hissetmene yardımcı olur.

  • Aynı zamanda, kapsül gardırop sayesinde kombin yaparken harcadığın zamanı azaltabilirsin.

  • Ayrıca, kapsül gardırop zamansız ve uyumlu parçalardan oluştuğu için az parça ile çok sayıda kombin yapabilirsin.

kapsül gardırop

Kapsül gardırobun olmazsa olmaz parçaları

Zamansız ceket ya da mont

Bej trençkot, kot ceket veya deri ceket; kapsül gardıropların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bu parçalar bahar aylarında hem şık hem de günlük kombinler için idealdir. Kış mevsimi için de uzun şişme mont ya da yün bir palto tercih edebilirsin.

Daha fazlasını göster

Beyaz gömlek

Beyaz gömlek sadece ofis için değil günlük olarak da rahatlıkla kombinlenebilen bir parçadır. Yaz aylarında, düğmeleri açık şekilde crop top üstüne ya da spor bir pantolonla kombinleyebilirsin. Kapsül gardırop için nötr tonlarda bir gömlek idealdir. Beyaz, bej, siyah, lacivert ya da kahverengi renkleri arasında seçim yaparak kombin seçeneklerini kolaylaştırabilirsin. 

Pamuklu tişört

Kapsül gardırobun olmazsa olmaz başka bir parçası da pamuklu tişörttür. Tercihen gri, bej, siyah renkte veya beyaz üstüne lacivert çizgili bir tişört tercih etmeni öneririz. Materyal olarak da organik pamuk ya da ketene yönelebilirsin. Böylece hem sağlık açısından hem de sürdürülebilirlik açısından harika bir seçim yapmış olursun.

beyaz tişört
Blazer ceket

Blazer ceket, kış aylarında boğazlı kazakla ve yaz aylarında elbise ile harika bir şekilde kombinlenebilir. Bu yüzden kapsül gardırop için ideal bir seçimdir. Eğer siyah gibi klasik bir renk tercih etmek istemezsen, kahverengi ve bej tonlarında ekoseli bir blazer ceket almayı düşünebilirsin.

Daha fazlasını göster

Kusursuz kot pantolon

Bol, düz veya dar paça kot pantolon tercihleri arasından en çok giydiğini kapsül gardıroba eklemeni öneririz. Mavi, siyah ya da gri gibi klasik renkler kombin yaparken her zaman daha kullanışlı olacaktır.

Daha fazlasını göster

Kumaş pantolon

Ofiste, iş görüşmesinde veya günlük olarak kullanılabilen siyah kumaş pantolon kapsül gardıropta mutlaka yerini almalıdır. Siyah kumaş pantolon, tek renk üst veya desenli bluzlarla kolayca birleştirilebilir.

Siyah elbise

Şık bir etkinliğe topuklu ayakkabı ve portföy çanta ile giyebileceğin siyah elbise, gardırobunda olması gereken bir diğer parçadır. Günlük olarak da kot ceket ve spor ayakkabı ile kombinleyebilirsin. Siyah elbisenin modelini seçerken en çok sevdiğin ve tercih ettiğiniz kesimden şaşma.

Deri bot

Deri bot, sadece kış mevsiminde değil, aynı zamanda sonbahar ve ilkbahar aylarında kurtarıcı bir parçadır. Deri bot seçerken rahatından ödün vermeyen bir topuk boyu ve hatta mümkünse fermuarlı modelleri değerlendir.

Daha fazlasını göster

Topuklu ayakkabı

Düğün, parti ve kutlamalar için her zaman topuklu ayakkabıya ihtiyaç vardır. Siyah, bej ya da bordo bir topuklu ayakkabıyı kapsül gardırobuna eklemeni öneririz.

Yün triko

Uzun ve yumuşak bir hırka seni kış aylarında sıcak tutar, bahar aylarında ise ceket yerine alternatif sağlar. Kapsül gardıropta mutlaka yerini alması gereken yün kazak tercihini de kaliteli ve nefes alan yün türlerinden yana kullanabilirsin.

Rahat sneaker ayakkabı

Spor ayakkabı olmadan kapsül gardırop tamamlanamaz çünkü spor ayakkabı her kombinin kurtarıcısı olabilir. Dolabın geri kalanı ile mutlak uyum sağlaması için beyaz ve rahat bir sneaker ayakkabı tercih edebilirsin. 

Daha fazlasını göster

Aksesuarlar: çanta, atkı, şapka, güneş gözlüğü

Kapsül gardıropta dahi aksesuardan vazgeçmemek önemlidir. Kombinleri tamamlayacak ve modunu yükseltecek şık temel aksesuarlar için gardırobunda yer açmanı tavsiye ederiz. Özellikle günlük kullanıma uygun her kombinle uyumlu bir çanta bulundurmayı ihmal etme.

kapsül gardırop

Kapsül gardırop nasıl hazırlanır?

Gardırobunu gözden geçir

Kapsül gardırobun cazibesi içinde ne bulacağını tam olarak bilmektir. Bu amaçla yola çıkarak halihazırda sahip olduğunuz parçalara göz at, hiç giymediğin parçalarla vedalaş. Giymediğin kıyafetleri atmak yerine ihtiyacı olan kimselere bağışlayabilirsin.

Alışverişe başla

Evdeki dolabını ayıkladıktan ve ihtiyaç duyduğun parçaları belirledikten sonra alışverişe başlayabilirsin. İlgini çeken ürünleri tek bir istek listesinde birleştirerek satın almadan önce iyice incele ve böylece kapsül gardırobun için en doğru seçimleri yap.

Klasik ve nötr renkler seç

Beyaz, gri, siyah, bej, haki ve kahverengi gibi renkler kapsül gardıroplarında daha çok tercih edilir çünkü bu renkler modasını hiç yitirmez. Eğer lila, pembe ya da mint yeşili gibi daha çok sevdiğin renklerden vazgeçmek istemezsen, bu tonlarda da bir ya da iki parçayı dolabına ekleyebilirsin. Sonuçta bu senin gardırobun ve kuralları koyan da aslında sensin!

Kaliteli parçalara yatırım yap

Kapsül gardırobundaki her parçayı sıklıkla giyeceğin düşünüldüğünde kaliteli materyal tercihi büyük önem taşır. Pamuk, keten, ipek, kaşmir, deri ve alpaka yünü gibi materyallerden oluşan bir koleksiyon yaratabilirsin. Materyaller hakkında detaylı bilgi ve bakım talimatları için materyal rehberimize de göz atabilirsin. Kaliteli materyallere yatırım yapmak tek bir seferde fazla para harcamak gibi görünebilir ama aslında kolayca zarar gören ve sıklıkla yenilemen gereken ucuz ürünlere göre uzun vadede çok daha hesaplıdır.