Bu rehberde sadece doğru bedenini bulmanı değil, aynı zamanda aradığın tarza ve giyeceğin kıyafete uygun olan sütyeni seçmene de yardımcı olacağız.

Doğru beden sütyenin 5 göstergesi

  • Sütyenin ön kısmı vücuda tam oturur ve kabarıklık yapmaz, arka kısım da yukarı çekilmez.
  • Alt tel göğse yakındır ve doğru şekilde çevreler.
  • Askılar tenine batmaz, omuzlarından düşmez ve tam destek sağlar.
  • Göğüsler sütyeni doldurur, üstten alttan veya yandan taşmaz.
  • Sütyen yerinde durur, kollarını kaldırdığında veya öne eğildiğinde hareket etmez.

Sütyen ölçüsü nasıl alınır?


1. Adım
Mezurayı göğüs hizana getir ve göğsünün hemen altından sütyenin vücuduna değen kısmını ölç. Ölçüm sırasında nefesini dışarı ver. Mezura tam oturmalı, ne çok sıkı ne çok gevşek olmalı. Yarım bir ölçü çıkarsa sonucu en yakın tam sayı için yukarı yuvarlayabilirsin.

2. Adım
Mezurayı göğüs hizana getir ve göğsünün en kalın bölgesini göğüs ucu hizasından ölç. Yarım bir ölçü çıkarsa sonucu en yakın tam sayı için yukarı yuvarla.

Bu aşamada sadece bir aynaya ve bir mezuraya ihtiyacın olacak. Ölçülerini desteksiz ve dolgusuz bir sütyen giyerken almanı öneririz.

3. Adım: Bedenini tabloda bul
Hepimizin bildiği gibi sütyen ölçün her marka için farklıdır. Standart bir sistem olmadığından, bir markada B olan ölçün diğer markada C gibi görünebilir. Her markada sütyen ölçünü bulmak için iki yöntem var. İlki 1. ve 2. adımlardaki mezura ölçümü ve buradan elden ettiğiniz sayıları markanın ölçü tablosunda arama.

Diğer yöntem ise ölçünü bahsedeceğimiz formül ile hesaplama. Diyelim ki göğüs altı ölçün 84 cm ve göğüs ölçün 101 cm. İlk tabloda göreceğin üzere göğüs altı ölçün 84 cm olduğundan bedenin de 75’tir. Göğüs ölçünü bulmak için de göğüs genişliğin olan 101’den göğüs altı ölçün olan 84’ü çıkar, yani 101 - 84 = 26. İkinci tabloda göreceğin üzere 26 cm F ölçüsüne denk geliyor. Sonuç olarak sütyen bedenin 75F’dir.

sütyen ölçüsü tablosu

Uyarı: Lütfen bu ölçülerin markadan markaya değişebileceğini unutma. Formülü uygularken ilgilendiğin markanın tablolarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

Her kıyafet farklı bir sütyen modeli ister

Tişört sütyenleri

Tişört sütyenleri kıyafet altında belli olmaması için tasarlanmıştır. Pürüzsüz dikişlere sahip veya dikişsiz olduklarından çıkıntısız bir formları vardır. Her gardıropta iki temel tişört sütyeni olmalıdır; biri siyah, biri ten rengi. Ten rengi olan kendi cilt tonuna uymalıdır. Bu ikili ihtiyaçlarının çoğunu karşılayacaktır.

İpucu: Sütyen görüntüsünü tamamen yok etmek için her zaman beyaz bir üst altına ten rengi bir sütyen giy. Beyaz kıyafetin altındaki beyaz bir sütyen görünür olacaktır.  

Askısız sütyenler

Askısız veya askıları çıkarılabilen bir sütyen gardırobundan eksik olmamalı. Göğsüne gereken destek alt tel ve sütyenin üst kısmındaki silikon bir şeritle sağlanır. Siyah ve ten rengi birer model edinmeni tavsiye ederiz.

Destekli sütyenler

Destekli sütyenler göğüslerini kaldırır, birbirlerine yaklaştırır ve göğüslerine normalden büyük bir görüntü verir. Özel dokuları ve çıkarılabilir dolguları vardır. Destekli sütyen daha hacimli bir görüntü vermek veya dekoltene dikkat çekmek için doğru seçimdir. Gece elbisesi giydiğinde veya derin dekolteli ve V yakalı üstlerinle tercih edebilirsin.

Daha fazlasını göster

Dolgusuz sütyenler

Dolgusuz sütyenler rahatlığı ile bilinir. Uyguladığı destek ise alt teli olup olmamasına bağlıdır, yine de bir miktar destekler.

Bralet sütyenler ise alt telsiz olan popüler modellerdir. Genelde romantik tipte dantel ürünlerdir ama pamuk ve ipek gibi hoş malzemelerden yapılmış olanları bulmak da mümkündür. Göğsünün doğal şekline dikkat çekerler. Siyah dantelli bir braleti, yarı transparan veya önü açık bir gömlek altına giyebilirsin. Pamuklu olanları da günlük rahatlık veya seyahat sırasındaki konfor için tercih edebilirsin. Özellikle ikonlaşmış Calvin Klein modellerini öneriyoruz.

Daha fazlasını göster



Balkonet sütyenler

Balkonet sütyenler küçük ve orta büyüklükteki göğüsler için idealdir. Harika destek sağlayan bu sütyen modelinde göğüslerin üst hatlarını vurgulayan düz bir boyun kesimi vardır. Askılar genelde birbirinden uzaktır ve çoğunlukla çıkartılabilirler. Bu nedenle askısız veya derin dekolteli elbiseler ve üstler için uygundurlar.

Spor sütyenleri

İyi bir spor sütyeni fiziksel aktivitelerin sırasındaki sallantıyı minimize eder. Yapacağın aktivitenin hareketliliğine göre sütyenin destek seviyesini seçebilirsin. Örneğin koşu için daha destekleyici bir model tercih edebilir, daha hafif ve yoga gibi düşük tempolu egzersizler için daha rahat bir model kullanabilirsin.

İlginç bilgi: Sütyen ölçünün komşuları olduğunu biliyor muydun?

Neredeyse mükemmel oturan sütyeni buldun ama hala daha iyisi olabilir diye mi düşünüyorsun? Komşu bedenlerini dene. Komşu bedenler, standart sütyen ölçünün, sayısını ve harfini değiştirip yine aynı ölçüyü elde etmeni sağlayan bir sistemdir. Komşu bedenini bulmak için sütyen ölçünün sayısını arttırıp harfini düşürebilir veya diğer türlüsünü deneyebilirsin.

Örnek olarak:

Biraz daha küçüğü mü lazım? 75C olan ölçün için, 70D beden bir sütyen dene. Böylece daha dar bir göğüs altı ölçüsü ve daha geniş göğüs boşluğu elde et.

Biraz daha büyüğü mü lazım? 75C olan ölçün için, 80B beden bir sütyen dene. Böylece daha geniş bir göğüs altı ölçüsü ve daha dar bir göğüs boşluğu elde et.

Sütyenlerini çamaşır makinesinde yıkayabilir misin?

Sütyeninin daha uzun süre dayanması için doğru ve hassas bir bakım uygulamalısın. Her 3-4 kullanım arasında yumuşak bir deterjan ile elde yıkamak en iyi yoldur. Buna enerjinizin olmadığı, diğer çamaşırlarınızı makinede yıkayacağınız bir günde, sütyenini de yıkamak istiyorsan önce bir file çantaya koyman ve kopçasını takılı bırakman gerekmektedir. Yine de sütyeninin şekli makine içindeki baskıdan dolayı zarar görebilir. Buna ek olarak sütyenlerini kurutma makinesine koymaman önerilir. Alternatif olarak hava ile kurumaya bırakabilirsin. Sütyenlerinin ömrünü uzatmak için farklı ürünleri dönüşümlü olarak kullanmalı ve aynı sütyeni sürekli olarak yıka, giy, yıka, giy döngüsüne sokmamalısın. Böylece sütyenlerin formunu kaybetmez ve gerekli desteği sağlamaya uzun süre devam eder.