Basketbolun yıldızı Converse All Star Chuck Taylor

20. yüzyılın başlarında basketbol dünyadaki en popüler sporlardan biri haline geldi. 1908’de kurulan Converse Lastik Şirketi basketbol için ayakkabı üretme fırsatını yakalamış oldu. Converse All Star ayakkabılarının ilk versiyonu 1917 yılında piyasaya sürüldü.

Günümüzde insanlar onlara kısaca “All Star” veya “ Chucks” diyor. Sonradan modelin logosuna da eklenecek olan bu ikinci isim Chuck Taylor’dan geliyor. Ayrıca, 1950’li yıllarda bu ayakkabılar her türden rock müzik severin birleştirici noktası oldu.

Converse sneakerların her kombine uyum sağlaması da popüler olmasının başka bir nedeni. Sadece spor giyim için değil, yazlık elbiselerle veya beyaz pamuklu tişört ve kot pantolonla da kolayca kombinlenebiliyor.

Daha fazlasını göster

Hip-hop yıldızı Adidas Superstar

50 yıldan daha kısa süre önce, adidas Originals Superstar Amerika’da raflarda görülmeye başlandı. İlk olarak basketbol ayakkabısı olarak tasarlanan bu model, önündeki lastik kısım yüzünden başlarda “kabuk” ve “kabuk ayakkabı” olarak anılıyordu. adidas Superstar ayakkabılar günümüzdeki spor ayakkabı merakının çıkış noktalarından biri olarak görülüyor.

1980’lerin ortasında en büyük hip-hop gruplarından biri olan Run-DMC de bu meşhur ayakkabıların ününe ün kattı. Sadece konserlerde bu ayakkabılar ile dans etmekle kalmadılar aynı zamanda “My adidas” (Benim adidas’ım) isimli bir şarkı da yaptılar.

adidas Superstar ayakkabılar günlük kullanım için idealdir. Oversize bir üst ve kot pantolonla giyebileceğin gibi, markanın diğer ürünlerinden olan eşofman takımlarıyla kullanmayı da seçebilirsin.

Daha fazlasını göster

Minimalistler için adidas Stan Smith modeli

Bu model adını 1978 yılında Amerikalı ünlü tenisçi Stan Smith’den aldı. O dönem Amerika’da tenis popülerlik kazanıyordu ve Smith adidas ayakkabıların tanıtımı için en uygun adaydı.

Stan Smith modeli yıllardır popülerliğini koruyan basit ve şık bir tasarıma sahiptir. Beyaz deriden yapılırlar ve ayakkabının burnu genelde renklidir. Diğer adidas ayakkabıların aksine bu logosuz ve yazısız model minimalistlerin zevkine de uyacaktır. Bu ayakkabı sadece spor kıyafetlerle değil aynı zamanda günlük pantolonlar, blazer ceket veya elbiseler ile de giyilebilir.

Daha fazlasını göster

Altın madalya sahipleri için adidas Gazelle

Gazelle modeli Oasis, Kate Moss, Bob Marley gibi önemli kültür ikonları ve ünlüler arasında popülerdi.

Bu yazının başlığı da o günlerin önemli bir olayına gönderme. Birçokları Gazelle modelinin adının 1960’da Roma Olimiyatları’nda 3 altın madalya kazanarak “The Black Gazelle” (Siyah Karaca) lakabını alan Wilma Rudolph’dan geldiğini düşünüyor. Bu sporcu adidas koşu ayakkabıları giyiyordu.

Bu ayakkabılar kot pantolon ve sweatshirt veya chino pantolon ve gömlek gibi günlük kıyafetler ile harika görünür.

Daha fazlasını göster

Yok edilemez ayakkabı Nike Air Force 1

Beyaz bileksiz Nike Air Force 1’ler tüm zamanların en çok satılan ayakkabılarından biri. 1982’de Air Force 1 modeli ilk kez çıktığında Nike’ın bu modelin reklamı için kullandığı slogan “kutulanmış hava”ydı. Topuğunda hava boşluğu olan ilk basketbol ayakkabıları olarak daha fazla rahatlık ve destek sağlıyorlardı.

Beyaz Nike Air Force 1’lerini Levis’s kotun ve ceketin ile kombinleyebilirsin. Böyle bir kot takımı giyerek sana has bir görünüm elde edeceksin.

Daha fazlasını göster

Devrim yaratan teknolojisiyle Nike Air Max

Nike Air Max 1 modeli, Paris ziyareti sırasında Central Pompidou’yu gören eski mimar Tinker Hatfield tarafından tasarlandı. Topukta görünür haldeki bir hava boşluğu olmasının sebebi budur.

Bu ayakkabılar en iyi boru paça bir pantolon ve gri oversize sweatshirt ile gider. Eğer kotun fazla uzunsa paçalarını katla, böylece yeni ayakkabılarını herkes görebilsin.

Daha fazlasını göster

Kaykay efsanesi Vans Era

1976’da Vans markası kaykaycılar ile işbirliği yaparak Vans Era modelini çıkardı. Destekli bilek çizgileri ve farklı renk seçenekleri ile her yaştan kaykaycının vazgeçilmezi oldu. 

Bugünlerde Vans Era modelinin tek seveni kaykaycılar değil. Sevilen günlük ayakkabılar arasına girdiler, ne de olsa çok rahatlar ve her şeyle giyilebiliyorlar. Siyah dar bir kot, siyah bir tişört ve kareli bir gömlek giy… Vans’leri de ekledin mi tamamdır.

Daha fazlasını göster

“Koş Forrest, koş” dedirten Nike Cortez

Nike Cortez 1972’de koşu ayakkabısı olarak çıktı. Zamansız tasarımı ve performansı sayesinde sadece sporcuların değil aynı zamanda Amerika’nın batı kıyılarındaki hip hop severlerin de ilgisini çekti. 1970’li yıllarda Nike markasının en çok satan ayakkabıları arasında yerini aldı.

Spor taytlar, gömlek elbiseler, hatta klasik siyah pantolon, beyaz tişört kombini için de uygundur.

Daha fazlasını göster

Kaliforniya güneşini taşıyan Puma Cali

Puma Cali’lerin 1980’li yıllarda bu Alman markasının en çok aranan modellerinden biri olduğunu biliyor muydun? 1983’te ilk kez görücüye çıkarken adını güneşli Kaliforniya’dan aldı. Kalın beyaz bir tabanı ve sade logosu ile Selena Gomez gibi isimlerin de ilgisini çekti. Sanatçı daha sonra Puma ile işbirliği yaparak Puma X Selena Gomez Cali ayakkabılarını çıkardı.

Daha fazlasını göster

Koşmaktan fazlası için adidas UltraBoost

Listedeki en genç modellerden biri, koşu ayakkabıları arasında ise zirveye oynuyor. İlk kez 2013 yılında Boost süspansiyon teknolojisinin yükselişi ile çıktı. Yumuşak ve hafif bir üst yüzey ile enerjini korumaya yardımcı binlerce aktif köpükten yapılmış orta taban sunuyor. Koşu şortunu ve tişörtünü giy, temiz hava seni bekliyor.